Plavky

15.06.2009 23:13

Zapotřebí jsou minimálně troje plavky, a to především kvůli závodům. Mezi jednotlivými starty bývají na závodech dlouhé přestávky. Ze zdravotních důvodů je proto důležité, aby se plavci mohli převléknout po odplávání každé disciplíny do suchého.

Před závodním půldnem je vždy rozplavání, takže ti nejmladší se zpravidla převlékají 2x (počet startů je limitován věkem. Většina sportovních plavek na našem trhu je ze směsi polyamidu a lycry (té je zpravidla 20%) . Jedná se o pružný a příjemný materiál, který ovšem dlouho nevydrží. Plavky z tohoto materiálu se zpravidla během jedné sezóny "rozpadnou". Podstatně vyšší výdrž mají plavky ze 100% polyesteru nebo nylonu, ale nejsou tak pružné. Velmi dobrou volbou je materiál Endurance firmy Speedo, který velmi dobře odolává působení chlóru. Podobné vlastnosti mají i plavky Arena z materiálu Waternity. V obou případech se jedná o kombinaci polyesteru a P.B.T. vláken. Plavky jsou označeny jako "Chlorine Resistant". Obdobné jsou ale již i v nabídce české firmy Axis. Cena plavek z materiálů s "dlouhou výdrží" je přitom srovnatelná s cenou běžných plavek s lycrou.

Samozřejmě životnost plavek prodlužuje i řádná údržba. Po každém tréninku je potřeba plavky vymáchat, neždímat a nechat volně uschnout. Zapaření plavkám také nesvědčí.

Skiny od firmy Speedo U dívčích plavek je velmi důležitý i střih. Zvlaště oblast v podpaží je při nevhodném střihu nebo provedení plavek náchylná k bolestivým odřeninám. Je proto vhodné, aby dívky střídaly dvoje trénikové plavky různého střihu.

Plavky jsou zřejmě jedinou součástí výbavy plavce, která podléhá sezónním výkyvům cen. Především ve velkých obchodních řetězcích lze pak i kvalitní plavky pořídit relativně levně. Navíc oddíl v případě dostatečného zájmu objednává plavky se slevou podle výběru z katalogu.

Trochu specifický je nákup plaveckých kombinéz typu "skin", které nejsou v běžné obchodní síti. Pokud se po zvážení "všech pro a proti" rozhodnete je zakoupit, tak doporučujeme zvážit nabídku českých plavek firmy Axis. Podle oddílových zkušeností kvalitativní rozdíl oproti renomovaným značkám nebývá podstatný, cenový naopak značný. Ovšem s nástupem nových materiálů se i u nás v této oblasti výrazně prosazují světové značky. Nejsnáze dostupná je pak pro pražské plavce asi nabídka firmy Arena, která má zastoupení v Praze 8 - Březiněvsi. Hlavní výhodou je snadno dostupná možnost odzkoušení těchto plavek na místě (doporučujeme předem telefonicky dohodnout). Další možností je využítí nabídky specializovaných obchodů (např. v Praze Podolí Marshal Sport) nebo občasných prodejních akcích na některých závodech.

—————

Zpět