Plavecké čepičky

15.06.2009 23:11
Čepička je oblíbeným doplňkem výbavy plavců s delšími vlasy. Samozřejmě brání vlasům v překážení. Ale snižuje i odpor vody, takže přispívá k lepšímu sportovnímu výkonu. Čím jsou vlasy delší, tím je tento efekt větší. Ve studené vodě pak čepička částečně chrání hlavu a především uši před účinky chladu. Snižuje i problémy s vlasy, které jsou více citlivé na účinky chlóru.
 
Kromě toho čepička usnadňuje i identifikaci plavce. Například pro rodiče sledující trénink je potomkova čepička v "záplavě" dětských hlav v bazénu tím nejlepším rozpoznávacím znamením.
 
Běžně se čepičky vyrábějí z následujících materiálů:
 
  • Plavecká čepičkaLatexové jsou levné a zpravidla dobře padnou. Jsou ale snadno poškoditelné a zvláště mladší plavci je při nasazování snadno roztrhnou. Proto je doporučeno nasazovat je na mokré vlasy. Cena latexové čepičky je cca 50 Kč.
  • Silikonové čepičky jsou velmi pružné a mnohem lépe se nasazují než latexové. Jsou i znatelně silnější, ale i výrazně dražší. Jejich běžná cena se pohybuje okolo 200 Kč.
  • Polyesterové nebo jiné látkové čepičky nejsou pro závodní plavání vhodné. Přinejmenším proto, že velmi snadno mohou sklouznout.

—————

Zpět